Kjøttboller - med mindre kjøtt

Kjøttboller - med mindre kjøtt

Kjøttboller er jo superdigg, men stort sett har de stor andel kjøtt. Det har også disse, men vi har spedd ut kjøttet litt med havregryn.

Du kan spe ut kjøttdeig-retter med både havregryn, linser, bønner o.l avhengig av type rett. Dette kan være en måte å redusere mengden bearbeidet kjøtt du får i deg. Som sagt utgjør ikke havregrynet her det store, men om man gjør dette grepet hver gang man spiser kjøttdeig vil det utgjøre en god del over tid😊

 

Det du trenger:

½ løk

1 snacks paprika

½ kinesisk hvitløk

400 g karbonadekjøttdeig

70 g havregryn

Litt salt og pepper

1 egg

 

Gulrotpure

4 gulrøtter

½ søtpotet

Litt krydder – salt og pepper

1 ss smør

Litt melk – kan sløyfes

 

Dressing

1 dl lettrømme

Hakket kinesisk hvitløk – vi brukte ½. Mengde avhenger av ønsket smak.

 

Hvordan:

Kjøttbollder:

Hakk grønnsakene i småbiter, og ha dem i en skål sammen med kjøttdeig, krydder og egg. Kna dette godt sammen. Ha så i havregryn og kna dette inn.

Form til boller og stek i stekepanne med litt smør.

Du kan også forsteke bollene i stekepanne og gjennomsteke i stekeovn, -steketid vil variere fra ovn til ovn. Sjekk underveis, steker du for lenge vil bollene bli tørre!

Gulrotpure:

Rensk gulrot og søtpotet, skjær i små biter og kok til de er møre. Tøm av nesten alt vannet og stavmiks(evnt. mos med gaffel). Ha i salt, pepper, 1 ss smør og litt melk. Gi et oppkok samtidig som du rører godt.

Dressing:

Hakk hvitløk i småbiter og ha i rømmen. Rør rundt og la det stå mens kjøttbollene steker.

 

NB: Denne oppskriften på kjøttboller blir på ca. 18-22 boller, avhengig av størrelse. Vi hadde kjøttbollene til middag i to dager(to personer), men tilbehøret holder kun til en middag.

Nydelig tilbehør på dag to kan være stekt paprika, squash og sopp. Ha i en liten spiseskje rømme på slutten av steketiden og bak gjerne noen potetbåter. Vips – ny rett og du trenger kun å lage tilbehøret.

Kalorimengde pr kjøttbolle om du lager 20 stk er 42 kalorier.

Gulrotpureen ble 120 kalorier om du spiser halve porsjonen og dressingen tilsvarer 83 kalorier.

Om man spiser 5 kjøttboller som en porsjon vil retten da tilsvare 413 kalorier.