Spis egg
Egg er faktisk en av de mest næringsrike matvarene vi har, og er rikt på vitaminer og mineraler. Av alle vitaminene vi har finnes alle, unntatt vitamin C finnes i et egg! Egg kan brukes kokt, stekt, i sauser, dressinger og i bakervarer. Egg har den evne at de hever, tykner, emulgerer, gir glans i overflate på bakervarer, og binder bakervarer sammen. Egg er derfor perfekt til baking!
Ett egg består av ca. 57 % eggehvite, 33 % eggeplomme og 10 % av vekten er skallet. Et egg består av ca. 94 kalorier, avhengig av størrelse på egget. Av disse 94 kaloriene er ca. 8 g protein(av god kvalitet!), 7 g fett og 0,2 g karbohydrat. Fettet og kolesterolet i egget finner du i eggplommen.
En høne legger ca. 6 egg i uka.
Folk er ofte litt redd for egg sin effekt på kolesterolet. Egg sammen med meierivarer og kjøtt er de største kildene til kolesterol i vårt kosthold. Om du har høyt kolesterol eller høy risiko for å utvikle hjertesykdom bør du diskutere inntak av egg med lege. Har du høyt kolesterol kan det være nyttig å begrense inntaket av egg, men mengden mettet fett vil være viktigere å begrense.
Kos deg med noen egg i uka, sunt og godt :)