Supermat

Supermat
Hei! Først vil jeg gi deg ros for fine svar her, takk takk! Jeg har vært vegetarianer i snart ett år og elsker det:) Jeg har hørt om ny supermat; raw-food, men er fortsatt ganske usikker på hvordan jeg skal forberede maten og hva det er?

Hei, og takk for hyggelig tilbakemelding. Raw-food eller supermat har blitt svært populært på grunn av helse-effektene, man føler seg vel og har mer energi. Supermaten bidrar også til å holde deg ung og vakker (!) dvs du tar ut ditt beste potensial!

Til begrepet supermat hører grønnsaker, frukt og bær, nøtter, frø og hele korn, gjerne spiret, alger og ekstra virgin oljer. Maten skal være naturlig, ubehandlet og helst økologisk. Grunnen til at denne maten er så sunn er at ved raffinering, koking og steking forsvinner det mye næringsstoffer, mikroorganismer dør og enzymer blir ødelagt. Enzymene i rå mat fremmer fordøyelsen. Ved å spise supermat unngår vi også uheldige tilsetningsstoffer som kunstig farge, smaksforsterkere, konserveringsmidler og sukker. Supermaten er stappfull av antioksidanter som bekjemper betennelser og holder cellene friske. Dessuten er den mer basisk enn bearbeidet mat, noe som også er positivt for kroppen.

Spiser du salat med friske grønnsaker og frø og med ekstra virgin olivenolje er det et måltid supermat. En lettvint måte å gjøre det på er imidlertid å lage smoothies av frukt og bær, oljer (kokosolje, linfrøolje) og f.eks. hvetegresspulver. På helsekosten er det nå et stort utvalg av grønt pulver i diverse blandinger. Dette er supersunt!

Boka Supermat av Trine Berge og Sara Chacko vil gi deg masse nyttig informasjon og spennende oppskrifter.